5 najpopularniejszych azjatyckich potraw

Kuchnia azjatycka uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Jest bajecznie kolorowa, różnorodna i niezwykle aromatyczna. Oto 5 sztandarowych potraw kuchni azjatyckiej, które najchętniej zamawiają Polacy.

Zupa Pho 

Jest to azjatycka odmiana rosołu z dodatkiem warzyw, makaronu ryżowego i kolendry. W zależności od regionu i miejsca, możemy zamówić to danie w różnych konfiguracjach, np. ze smażoną wołowiną czy indykiem. Potrawa ta wywodzi się z północnego Wietnamu i obecnie jest najpopularniejszym daniem, które Wietnamczycy spożywają zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje.

  

Bun Bo Nam Bo

 

To jedno z najprostszych i najlepszych dań Azjatyckich. Można nawet powiedzieć, że sałatka ta jest kwintesencją orientalnej kuchni. Składa się z wołowiny, makaronu ryżowego, marchwi, kalarepy, kiełków fasoli mung, ogórka, czosnku, sałaty, orzechów i świeżych ziół. Niezbędnym jej elementem jest sos podkreślający smak całości. Robi się go z sosu rybnego, cukru, soli, białego pieprzu i czosnku. Można spotkać również wersje wzbogacane o sos ostrygowy czy sojowy. 

 

Curry 

 

Jest to danie, które znajdziemy chyba w każdej azjatyckiej restauracji. Curry, które kojarzone jest głównie z orientalną, żółtą przyprawą, w rzeczywistości występuje w wielu odmianach, smakach i kolorach. W tym przypadku jest to podstawa wspomnianego dania. Curry z kurczaka jest najbardziej popularną odmianą w Polsce. Dla tych, którzy nie przepadają za kurczakiem, a chcieliby spróbować tej potrawy, przewidziane są wersje z dodatkiem innych rodzajów mięs czy ryb np. z łososiem. Danie to najczęściej podawane jest z ryżem.

 

Spring Rolls

 

W Polsce potocznie nazywane są sajgonkami, jednak od tych klasycznych różnią się sposobem podania, gdyż nie są one smażone. Spring rollsy, to mięsne lub wegetariańskie nadzienie zawinięte w papier ryżowy. Zazwyczaj podaje się je z sosem i jest to bardziej przekąska, niż danie główne.  

 

Pad Thai

 

Jedno z popularniejszych dań Azji. Jest to makaron ryżowy smażony z różnymi dodatkami, w zależności od przepisu. Zazwyczaj jednak są to krewetki, kurczak lub tofu. Podawane z kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca, czosnkiem, papryczką chili, szczypiorkiem, jajkiem oraz sosem rybnym. Czasami można spotkać też wersje podawane z dodatkiem warzyw.

 

 

Autorem zestawienia jest Vinh Quang Tran, właściciel restauracji Meet&Eat w Galerii Mokotów oraz Tran Tran.